BDSM en alcohol gaan niet samen!

BDSM en alcohol, beide zijn genot, beide zijn stimulerend en ontspannend tegelijk. Het lijkt voor de hand liggend om dit te combineren. Een lekker glas wijn om de sessie op gang te brengen, een cocktail om de nervositeit van het eerste spelen tegen te gaan ... Klinkt goed? Nee helaas niet. Net zoals een klassieke romantische avond niet altijd een berghut met open haard of bloemen en bubbelbaden hoeft te omvatten, heeft een avond vol plezier voor volwassenen geen alcohol nodig. Want een principe voor veilige en verantwoorde BDSM is ‘Niet drinken en kinkken’.

We spelen niet langer ‘gezond’ met alcohol

Ons basis-BDSM veiligheidssysteem is gebaseerd op de voorwaarde dat we altijd veilig, gezond en met wederzijdse instemming spelen. Dienovereenkomstig verbinden we ons ertoe rationeel te zijn en volledig in het bezit te zijn van onze mentale vermogens. Ja, dat klinkt heel stom. Maar het is essentieel om de grootst mogelijke veiligheid en dus ook vreugde en plezier te garanderen. Onder invloed van alcohol zijn we echter minder rationeel. We worden onzorgvuldiger, nemen meer risico’s of zijn simpelweg overhaast.

Natuurlijk raak je meestal niet helemaal uit je doen na een biertje of een andere kleine hoeveelheid alcohol. Niettemin daalt de remmingsdrempel, misschien zelfs geheel onbewust. Bovendien heb je, zodra je begint te drinken, de neiging jezelf te trakteren op een tweede of derde glas. Er wordt dan snel een niveau bereikt. Soms drink je te snel, bijvoorbeeld om het glas snel leeg te drinken voordat je begint. Hierdoor heb je sneller effect dan je zou verwachten. Hoewel je nog steeds denkt jezelf te kunnen inschatten, groeit het risico.

Alcohol verlegt grenzen

Bij BDSM gaat het vaak om jezelf laten gaan, remmingen loslaten en taboes doorbreken. We laten ons gaan en genieten van een sessie. Natuurlijk klinkt alcohol als een goed idee om in een ontspannen stemming te komen. Mensen die nog niet vaak samen hebben gespeeld, of misschien net beginnen , kunnen merken dat alcohol de scherpte wegneemt.

Maar dit gevoel, de nervositeit, de zorgen, het hoort er allemaal bij. Het mag niet verdoofd worden. Want alleen degenen die duidelijk voelen hoe ze zich voelen, kunnen bijvoorbeeld alarmsignalen herkennen. Alcohol kan onbedoeld het tempo van nieuwe relaties versnellen. Maar vooral in het begin is het belangrijk om kleine stapjes te zetten en precies te begrijpen wat wel en niet gewenst is.

Voor meer ervaren, goed gerepeteerde koppels kan een glas wijn echter net zo goed onderdeel zijn van een heerlijke avond als BDSM. Maar ook hier geldt ‘niet drinken en kinkken’. Want zelfs als je niet dronken wordt, werkt alcohol nog steeds als katalysator. Grenzen die nuchter heel duidelijk waren, verschuiven of worden niet tijdig herkend. Vooral als je al goed hebt geoefend, kun je risicovoller en minder voorzichtig worden. Hoe goed je jezelf en je partner ook kent, met alcohol in je bloed heb je meer kans jezelf te overschatten en signalen verkeerd te begrijpen dan wanneer je nuchter bent.

BDSM en alcohol, de fysieke effecten

Hoe ons lichaam reageert op de invloed van alcohol mag ook niet worden verwaarloosd. De reactietijd wordt langer. De bloedsomloop is instabiel en onze waarneming vertroebeld. Sommige mensen worden snel ziek. Voor anderen heeft hun evenwichtsgevoel eronder te lijden. Niet allemaal goede voorwaarden voor BDSM. Er bestaat ook het risico dat we onze kracht minder goed kunnen inschatten en beheersen. Dit maakt veel praktijken volkomen onveilig.

Ook is het gevaarlijk als iemand onder invloed van alcohol zijn/haar fysieke (en psychische) grenzen niet meer veilig kan inschatten. Het tegenovergestelde geval kan zich ook voordoen. Als je dronken bent, worden je grenzen namelijk veel sneller bereikt dan je gewend bent. Onze reactietijd is ook slechter, zelfs bij een zeer laag alcoholgehalte in het bloed. Maar vooral als er iets misgaat, is een snelle reactie/redding vereist.

Geen toestemming onder invloed van alcohol

In het belang van wederzijds goedvinden dient u alcohol voor of tijdens de sessie zeker te vermijden. Omdat dronken akkoord gaan met een praktijk die je nuchter zou afwijzen, geen toestemming is. Je hebt altijd een verantwoordelijkheid tegenover jezelf en je speelpartner. Zou je willen spelen met iemand van wie je niet zeker weet of de toestemming alleen maar een kwestie van arrogantie is?

Als iemand erop staat alcohol te drinken om de stemming te verlichten of dit herhaaldelijk suggereert, is dit een waarschuwingssignaal. Het kan zijn dat het in gevestigde relaties voor sommige mensen oké is om vóór een sessie met mate alcohol te consumeren. Als het glas wijn echter een integraal onderdeel van de sessie is, kan deze praktijk twijfelachtig zijn, omdat gedurende een lange periode alleen spelen onder invloed van alcohol en nooit "duidelijk" noch "verstandig" noch "veilig" is. Maar deze mensen handelen altijd op eigen risico. Ze mogen geen missieverklaring vertegenwoordigen.

Drinkcultuur en etiquette

BDSM is iets dat vaak buiten de sociale normen plaatsvindt, dus waarom zou je je druk maken over alcohol? Films, boeken en sociale conventies associëren daten en feesten vaak met alcohol. Het gaat hier om de ontspannende, stemmings verbeterende werking en is bedoeld om mensen ‘sociaal’ over te laten komen. Als je geen alcohol drinkt, komt dat vaak sober over. Niemand wordt gedwongen te drinken volgens een sociaal gedicteerde norm. Op sommige speelfeestjes en in sommige BDSM-clubs is er alleen alcohol in gecontroleerde hoeveelheden of zelfs helemaal geen alcohol.

In de meeste landen wordt alcohol in BDSM ruimtes afgekeurd. In Nederland heerst een drinkcultuur, maar bij BDSM zijn er verantwoordelijkheden en gevaren. Dus waarom zou het oké zijn om een ​​zweep op te pakken wanneer je gedronken hebt en het risico te lopen gewond te raken? Omdat het “erbij hoort”?

BDSM en alcohol: geen risico – leuker!

Met elkaar spelen onder invloed van alcohol vergroot onvermijdelijk het risico dat grenzen worden overschreden. BDSM is niet meer zo veilig mogelijk voor alle betrokkenen. Hetzelfde geldt uiteraard voor drugs, verdovende middelen en diverse medicijnen.

Wij proberen altijd alle mogelijke risico’s bij BDSM uit te sluiten of, in de geest van RACK, ervan bewust te zijn. Alcohol en drugs zijn één van die risicofactoren. Ook al is de aantrekkingskracht groot en het gevaar klein, wees je zeer bewust van de mogelijke effecten. Vallen, blessures en trauma zijn het veronderstelde extra plezier niet waard. Om los en ontspannen te worden in BDSM zijn vertrouwen, communicatie en bewustzijn vereist. En geen champagne.

Natuurlijk willen we niemand veroordelen die op vrijwillige en veilige wijze kleine hoeveelheden alcohol consumeert tijdens/vóór BDSM. Het is niet verboden of uitgesloten om te spelen, zelfs niet na een biertje of een glas wijn na het werk. “Niet kinkken en drinken” is echter de regel waarop dergelijke individuele uitzonderingen mogelijk zijn.

Extrim 32
Angel32 39
lidwij 45
Jessik 40
gebonden 34
BDSMpje 34
Danik 39
Do1 43
kinkynancy 33
Leybelli 19
onderdaan 55
Linnipin 50